10 Τρομακτικά Μηνύματα που σου στέλνουν τα Νύχια σου, αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις.

10 Τρομακτικά Μηνύματα που σου στέλνουν τα Νύχια σου, αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις.




Τα ξεθωριασμένα νύχια μπορεί να υποδεικνύουν διάφορα πράγματα, ανάμεσά τους σημάδια μόλυνσης, διατροφικές ελλείψεις, και πρόβλημα σε κάποιο από τα όργανα σας.
Μπορεί, για παράδειγμα, να κιτρινίσουν τα νύχια σας επειδή τα βάφετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά μπορεί και να υποδεικνύει μόλυνση από μύκητες,
 ή ακόμα και ψωρίαση, λέει η Hills.
Τα καφέ νύχια μπορεί να υποδεικνύουν κάποια ασθένεια του θυρεοειδή ή κακή διατροφή. Τα λευκά νύχια μπορεί να υποδεικνύουν έλλειψη σιδήρου. Και το πιο παράξενο από όλα, τα νύχια με μπλε-γκρι απόχρωση μπορεί να σημαίνουν ότι το σώμα σας δε λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Σύμφωνα με το WebMD, αυτό το χρώμα θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για πρόβλημα στους πνεύμονες ή την καρδιά.
Εύθραυστα νύχια
Σύμφωνα με το WebMD, τα ξηρά, εύθραυστα νύχια που συχνά ανοίγουν ή σπάνε μπορεί να συνδέονται με πράγματα όπως ασθένεια του θυρεοειδή και μολύνσεις από μύκητες.
Αλλά μπορεί και να αποτελούν ένδειξη lichen planus, μιας πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα φαγούρα στο δέρμα ή γύρω από το στόμα.
Φυσικά τα εύθραυστα νύχια μπορεί να είναι αποτέλεσμα γήρανσης, ή μακροχρόνιας έκθεσης στα χημικά των μανό και των απορρυπαντικών πλυντηρίου, σύμφωνα με τη Hills.
Χοντρά νύχια
Άλλη μια πάθηση που μπορεί να προκαλείται από μύκητες. Ανάμεσα σε πολλές άλλες αιτίες, τα χοντρά νύχια μπορεί να σχηματιστούν λόγω αντιδραστικής αρθρίτιδας (μιας επώδυνης μορφής φλεγμονώδους αρθρίτιδας) και ασθενειών στους πνεύμονες.
Ωστόσο, τα κιτρινωπά, χοντρά νύχια που μεγαλώνουν αργά μπορεί να εμφανιστούν αν υπάρχει κάποιο μακροχρόνιο τραύμα, ή κάποιες δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα και ψωρίαση. Σύμφωνα με το MD-Health, αυτές οι παθήσεις μπορεί να ερεθίζουν σε μεγάλο βαθμό τα νεκρά κύτταρα γύρω από τα δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού, και αν δεν τα εξετάσετε ή θεραπεύσετε, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα χοντρά νύχια που πονάνε.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος. Ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, μπορεί να κάνουν την κυκλοφορία του αίματος πιο αργή στα δάχτυλα και να επηρεάσουν την ποιότητα του δέρματος.
Νύχια με σχήμα κουταλιού
Τα νύχια με σχήμα κουταλιού λυγίζουν προς τα μέσα και φαίνονται σαν να έχουν κενό προς τα έξω.
Υποδεικνύουν μια πάθηση γνωστή ως «κοιλονυχία», μια πάθηση που μπορεί να υποδεικνύει υπόχρωμη αναιμία, η οποία κάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια πιο χλωμά από το κανονικό.
Επιπλέον, αυτά τα νύχια μπορεί να είναι σημάδι αιματοχρωμάτωσης, μιας πάθησης του συκωτιού που προκαλείται από πλεόνασμα σιδήρου. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρδιακής ασθένειας ή υποθυρεοειδισμού.
Νύχια με βαθουλώματα
Αν εντοπίσετε μικρά βαθουλώματα στα νύχια, δεν υπάρχει άμεσος λόγος για θορυβηθείτε. Σύμφωνα με το ZocDoc, μπορεί να είναι γενετικός ο λόγος που εμφανίζονται, παρά ιατρικός.
Ωστόσο, ιατρικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και η αντιδραστική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να είναι ο λόγος που βλέπετε αυτά τα βαθουλώματα στα νύχια.
Άλλες πιθανότητες είναι το έκζεμα και η γυροειδής αλωπεκία, μια γενετική ασθένεια που έχει ως αποτέλεσμα κάποια φαλακρά σημεία.
  Αυλάκια τα νύχια var googletag = googletag || {}; googletag.cmd = googletag.cmd || []; googletag.cmd.push(function() { var mapping = googletag.sizeMapping(). addSize([0, 0], [300, 250]). addSize([360, 0], [336, 280]).build(); googletag.defineSlot('/75351959/taz.gr_300x250_4', [[300, 250], [336, 280]], 'div-gpt-ad-1478006458131-0').defineSizeMapping(mapping).addService(googletag.pubads()); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1478006458131-0'); });
Υπάρχουν διάφορες αιτίες, ανάμεσά τους η μη σωστή λειτουργία κατά τη διάρκεια της διάσπασης κυττάρων, μολύνσεις στις πτυχές των νυχιών, ή τραύμα στα δάχτυλα.
Πιστεύεται επίσης ότι σχηματίζονται λόγω διατροφικών ελλείψεων, χημειοθεραπείας, διαβήτη, και παρατεταμένης έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες.
Νύχια που γυρίζουν προς τα κάτω
Στην περίπτωση αυτή τα νύχια λυγίζουν γύρω από τις άκρες των δαχτύλων.
Μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνο – μπορεί να υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία αίματος στις άκρες των δαχτύλων, και η εμφάνιση του θα μπορούσε να είναι για γενετικούς λόγους.
Ωστόσο, αν ξαφνικά παρατηρήσετε ότι οι κοίτες του νυχιού αρχίζουν να μαλακώνουν και να παρουσιάζουν διακυμάνσεις στο μέγεθος, μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.
Μπορεί επίσης να επιδεικνύουν ασθένεια στους πνεύμονες, το συκώτι, την καρδιά και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σύμφωνα με τη Hills.
Νύχια με λευκές γραμμές
Αυτές οι διπλές λευκές οριζόντιες γραμμές στα νύχια εμφανίζονται κυρίως στο δείκτη, το μεσαίο και τον παράμεσο.
Αυτές οι γραμμές εμφανίζονται στα αγγεία της κοίτης των νυχιών, άρα δε μεγαλώνουν ταυτόχρονα με τα νύχια.
Συχνά, αυτές οι γραμμές μπορεί να υποδεικνύουν χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο σώμα, το οποίο προκαλείται από ασθένεια του συκωτιού ή κακή διατροφή, ή σε περιόδους άγχους, ειδικά όταν επηρεάζεται και ο μεταβολισμός, σύμφωνα με το WebMD.
Σκούρες γραμμές στα νύχια
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι σκούρες, κάθετες γραμμές στα νύχια είναι ακίνδυνες. Ωστόσο, υπάρχει μια πιθανότητα να είναι σημάδι υπονύχιου μελανώματος, μιας πολύ άγριας μορφής καρκίνου που εμφανίζεται στα δάχτυλα του χεριού και του ποδίου.
Γενικά, αυτού το είδους το μελάνωμα επηρεάζει μόνο ένα νύχι κάθε φορά, και μπορεί επίσης να προκαλεί σημαντικές αλλαγές στο χρώμα των γραμμών στην επιφάνεια του νυχιού, σύμφωνα με τον NHS.
Αν παρατηρήσετε αλλαγή στη χρώση του δέρματος στις πτυχές των νυχιών σας, ή την εμφάνιση τέτοιων μαύρων γραμμών, επισκεφτείτε ένα γιατρό άμεσα.
Κόκκινες ή καφέ γραμμές κάτω από τα νύχια
Αυτές οι λεπτές, κοκκινοκαφέ γραμμές κάτω από τα νύχια είναι κυρίως μικροσκοπικά αγγεία που έχουν σπάσει.
Συνήθως δε χρειάζεται να ανησυχείτε, αφού σχηματίζονται από μικρούς θρόμβους ή  κατεστραμμένα τριχοειδή αγγεία κάτω από τα νύχια, σύμφωνα με το MedlinePlus.
Ωστόσο, μπορεί να υποδεικνύουν πιο σοβαρές αιτίες που έχουν να κάνουν με φλεγμονές ή πρήξιμο, ανάμεσα στις οποίες είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση.
loading...