Οι τσίχλες δεν είναι τόσο ακίνδυνες! Ποια καρκινογόνα συστατικά περιέχουν…

Οι τσίχλες δεν είναι τόσο ακίνδυνες! Ποια καρκινογόνα συστατικά περιέχουν…




Μπορεί να μην προσέχετε ιδιαίτερα τα συστατικά που περιέχονται στις τσίχλες, διότι τις τσίχλες δεν τις καταπίνετε. Αλλά τα συστατικά τους, πολλά από τα οποία είναι επικίνδυνα, εισέρχονται στο σώμα σας άμεσα μέσω των τοιχωμάτων του στόματός σας. Όπως με τα τοξικά συστατικά στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τα οποία απορροφώνται άμεσα μέσω του δέρματός σας στην κυκλοφορία του σώματος, τα συστατικά στις τσίχλες απορροφώνται επίσης από το σώμα σας, παρακάμπτοντας το πεπτικό σύστημα που βοηθά στο φιλτράρισμα των τοξινών. Γι’ αυτούς τους λόγους, αν μασάτε τσίχλες, είναι σημαντικό να κοιτάτε τα συστατικά που περιέχουν οι μάρκες που αγοράζετε.

Τα πιο κοινά καρκινογόνα συστατικά που περιέχονται στις τσίχλες είναι τα ακόλουθα:
– Ασπαρτάμη
Αν η τσίχλα που μασάτε είναι χωρίς ζάχαρη, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περιέχει το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη. Η ασπαρτάμη μεταβολίζεται μέσα στο σώμα σας σε μεθανόλη (ένα δηλητήριο) και φορμαλδεΰδη (που είναι ένα καρκινογόνο που χρησιμοποιείται ως υγρό ταρίχευσης και δεν εξαλείφεται από το σώμα σας μέσω του φυσιολογικού φιλτραρίσματος αποβλήτων που γίνεται από το συκώτι σας και τα νεφρά σας). Η ασπαρτάμη έχει συνδεθεί με γεννήσεις ανώμαλων εμβρύων, με καρκίνους, με όγκους του εγκεφάλου και με απόκτηση βάρους.

– Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο
Butylated hydroxytoluene (BHT)
Το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (Butylated hydroxytoluene), γνωστό με τη συντομογραφία BHT, είναι τόσο τοξικό που έχει απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες. Σε πολλές όμως χώρες εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως συντηρητικό στις τσίχλες και σε άλλες επεξεργασμένες τροφές. Το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο έχει συνδεθεί με τοξικότητα οργάνων, όπως βλάβη των νεφρών και του ήπατος, υπερδραστηριότητα στα παιδιά και μπορεί να είναι καρκινογόνο.

– Πεπτόνες καζεΐνης ασβεστίου
(φωσφορικό ασβέστιο)
Αυτό το συστατικό χρησιμοποιείται για λεύκανση δοντιών. Ως ένα υψηλά επεξεργασμένο παράγωγο γάλακτος, λίγα είναι γνωστά για τη μακρόχρονη κατανάλωσή του, αν και υπάρχουν ανησυχίες για τη βλαπτικότητά του στην ανθρώπινη υγεία.

– Βάση τσίχλας
Είναι ένα μυστήριο πώς τα βασικά συστατικά της τσίχλας παρασκευάζονται, αλλά οι ερευνητές έχουν βρει ότι είναι ένα μείγμα ελαστομερών, ρητινών και πλαστικοποιητών, και συστατικών πλήρωσης του κενού της τσίχλας. Οι περισσότεροι παρασκευαστές δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για αυτό. Γιατί να θέλουν να ξέρετε ότι μασάτε ένα προϊόν που περιέχει κερί παραφίνης που προέρχεται από πετρέλαιο, οξικό πολυβινύλιο (κόλλα ξυλουργού) και ταλκ (πούδρα) που συνδέονται με καρκίνο;

– Διοξείδιο του τιτανίου
Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται συχνά ως παράγοντας λεύκανσης στις τσίχλες, αλλά συνδέεται με αυτοάνοσα νοσήματα, με άσθμα και ασθένεια του Crohn και είναι δυνητικά καρκινογόνο.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΕΥΖΩΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ;»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ
loading...