Κοτόπουλο γεμιστό με μελωμένες πατατούλες

Η συνταγή της Ημέρας: Κοτόπουλο γεμιστό με μελωμένες πατατούλες
Υλικά συνταγής...
για το κοτόπουλο

1 κοτόπουλο περίπου 2 κιλά
2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού με πορτοκάλι
2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
½ φλιτζ. κρασί κόκκινο
2 λεμόνια (ο χυμός τους)
2 κ.σ. βούτυρο γεμάτες
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι
πιπέρι

για τις πατάτες

1-1½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια
2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι
αλάτι
πιπέρι
για τη γέμιση
200γρ. συκωτάκια πουλιών
1 φλιτζ. ελ. καφέ ρύζι καρολίνα ή πληγούρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. σταφίδες
5 δαμάσκηνα αποξηραμένα
⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
⅓ κ.γ. μπαχάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη γέμιση

200γρ. συκωτάκια πουλιών
1 φλιτζ. ελ. καφέ ρύζι καρολίνα ή πληγούρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. σταφίδες
5 δαμάσκηνα αποξηραμένα
⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
⅓ κ.γ. μπαχάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία συνταγής

Πλένουμε το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Ανακατεύουμε καλά σε μούλτι τη μουστάρδα, το μέλι, την κρέμα βαλσάμικου πορτοκάλι, το κρασί, το χυμό λεμόνι, το βούτυρο, πάπρικα.
Σε γυάλινο σκεύος, τρίβουμε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι, και το περιχύνουμε με την μαρινάδα. Βάζουμε μαρινάδα και στην κοιλιά. Το μαρινάρουμε για τουλάχιστον 2 ώρες. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο λίγη ώρα πριν το ψήσιμο ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό), μόλις γυαλίσει προσθέτουμε το κουκουνάρι, το ρύζι ή το πλιγούρι και τα υπόλοιπα υλικά. Καρυκεύουμε και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό κοτόπουλο. Σιγοβράζουμε μέχρι να ρουφήξει το ρύζι τα υγρά. Γεμίζουμε το κοτόπουλο και το ράβουμε. Βάζουμε το κοτόπουλο σε γάστρα.
Ανακατεύουμε τις πατάτες με τη μουστάρδα, την κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι, και τις βάζουμε γύρω από το κοτόπουλο. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα του κοτόπουλου τα υλικά και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζωμό κότας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 2½ ώρες. Ενδιάμεσα, βρέχουμε το κοτόπουλο με τα υγρά του. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο νερό ή ζωμό ζεστό.
Όταν ψηθεί, το αφήνουμε σκεπασμένο να ανακτήσει τα υγρά του και να ρουφήξει τους χυμούς του πριν το σερβίρουμε.


loading...