Τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν οι συσκευασμένες σαλάτες


Σύμφωνα με νέα Βρετανική μελέτη, φαίνεται ότι οι κομμένες και συσκευασμένες σαλάτες πιθανόν να κρύβουν κινδύνους για την υγεία, καθώς βρίσκονται σε περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Applied and Environmental Microbiology, έδειξαν ότι οι μικρές αλλοιώσεις σε φύλλα λαχανικών που περιέχονται στις συσκευασμένες σαλάτες, μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη σαλμονέλας. Επιπλέον, τα υγρά που εκκρίνονται από τα φύλλα της σαλάτας φάνηκαν να ενισχύουν την ικανότητα των βακτηρίων να σχηματίζουν βιοφίλμ, μια μορφή ανθεκτικής μικροβιακής πλάκας που προσκολλάται στις επιφάνειες και είναι δύσκολο να απομακρυνθεί, ακόμη και με καλό πλύσιμο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα φυλλώδη λαχανικά καλλιεργούνται σε ανοιχτά χωράφια, όπου μπορεί να εκτεθούν σε σαλμονέλα μέσω των εντόμων, της κοπριάς, των κοπράνων των πτηνών και άλλων πηγών.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως δεδομένης της συνεχώς αυξανόμενης διάθεσης συσκευασμένων σαλατών σε σουπερμάρκετ και εστιατόρια, είναι σημαντικό να διερευνηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι από την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, καθώς και να ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr
loading...