Διατροφικές συμβουλές για … μακαρονάδες


Για πολλούς αποτελούν μια αγαπημένη συνήθεια που προσδίδει στη διατροφή τους ιταλικό ταμπεραμέντο.
Για άλλους κάτι απαγορευμένο, καθώς φοβούνται ότι θα τους δώσει βάρος. Τι σημαίνουν όμως στην πραγματικότητα τα ζυμαρικά και ιδιαίτερα τα μακαρόνια;

Παχαίνουν ή μπορούμε άφοβα να τα εντάξουμε στη διατροφή μας; Αυτό εξαρτάται από το πώς τα μαγειρεύουμε, την ποσότητα λιπαρής ύλης που θα βάλουμε (είτε βούτυρο είτε λάδι) και τα επιπλέον υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, όπως σάλτσα ντομάτας, πέστο, κιμάς, θαλασσινά, βούτυρο ή κρέμα γάλατος και φυσικά το τυρί που θα προσθέσουμε.
Αυτά θα καθορίσουν και τις θερμίδες του πιάτου μας, οι οποίες σε γενικές γραμμές μπορεί να κυμαίνονται από 400 για ένα πιάτο μαγειρεμένο με λίγο ελαιόλαδο και σάλτσα λαχανικών) μέχρι και τις 800 ή και περισσότερες για μια «περιποιημένη» καρμπονάρα.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τι θα πάρουμε διατροφικά από κάποιες δημοφιλείς μακαρονάδες :

Μακαρόνια σκέτα με τυρί και ελαιόλαδο
Αποτελούν ίσως την πιο light επιλογή ζυμαρικού. Μας δίνουν ενέργεια, καλής ποιότητας πρωτεΐνη και ασβέστιο και σχετικά λίγα λιπαρά (αν το τυρί που βάλουμε είναι και πιο χαμηλό σε λιπαρά). Θα μπορούσε να αποτελέσει είτε ένα κανονικό γεύμα είτε και ένα ήπιο βραδινό.

Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και τυρί τριμμένο
Η παραδοσιακή ναπολιτάνα είναι επίσης μια εξαιρετική περίπτωση για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους και θέλουν κάτι πιο υγιεινό. Προτιμάμε και εδώ το μαγείρεμα με ελεγχόμενη ποσότητα ελαιόλαδου και μπορούμε να προσθέσουμε άφθονα λαχανικά, για να δώσουμε στο γεύμα πολλές φυτικές ίνες και περισσότερες βιταμίνες. Κάτι που ίσως να μην γνωρίζατε είναι ότι η σάλτσα ντομάτας περιέχει το συστατικό λυκοπένιο, το οποίο έχει σημαντική αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση.

Μακαρόνια με σάλτσα πέστο
Ανεβαίνουμε λιγάκι σε θερμίδες, αλλά είμαστε πολύ καλά σε θρεπτική αξία. Θα πάρουμε επίσης πολύ ενέργεια, ενώ η παρουσία του βασιλικού δίνει πολλά συστατικά, χωρίς λίπος και αλάτι.

Μακαρόνια με τόνο ή θαλασσινά
Μια ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα γευστικό ζυμαρικό και παράλληλα να χορταίνουν. Η παρουσία των θαλασσινών προσδίδει στο πιάτο απαραίτητα καλά ω3 λιπαρά που είναι σημαντικά για την καρδιά μας, αλλά και αρκετή πρωτεΐνη που μας χορταίνει καλύτερα. Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη προτιμήστε τα με τόνο.

Μακαρόνια με κιμά
El classico. Η γνωστή μακαρονάδα που έθρεψε γενιές και γενιές. Κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη επιλογή (με τα θαλασσινά) και συνδυάζει πλήρως το άμυλο των ζυμαρικών με την πρωτεΐνη του κιμά. Ωστόσο, περιέχει περισσότερα κακά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Αν θέλετε να έχετε μια πιο υγιεινή εκδοχή της χρησιμοποιείστε κιμά από κοτόπουλο.

Μακαρόνια καρμπονάρα
Η κορυφή του παγόβουνου των θερμίδων. Για πολλούς μια πολύ γευστική επιλογή, ωστόσο τα υλικά της, δηλαδή το βούτυρο ή η κρέμα γάλακτος, το αυγό, το μπέικον ή το ζαμπόν, απογειώνουν τις θερμίδες, τα λιπαρά και τη χοληστερόλη της. Θα μπορούσατε ωστόσο να φτιάξετε μια πιο light εκδοχή της, χρησιμοποιώντας άπαχη κρέμα γάλακτος, χωρίς αυγό, με ζαμπόν γαλοπούλας και πολλά μανιτάρια.

Επιστημονική αξία neadiatrofis.gr
loading...