Δείτε ποιοι θα ελέγχουν τα ψέματα στις αναρτήσεις του Facebook

Δείτε ποιοι θα ελέγχουν τα ψέματα στις αναρτήσεις του Facebook
ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ» ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Ειδήσεις | Facebook: Είναι αλήθεια πως το κακό με τις ψευδείς ειδήσεις στο Διαδίκτυο και ειδικότερα στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook έχει παραγίνει τον τελευταίο καιρό. Τα «fake news» τείνουν να γίνουν «μάστιγα», καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποιος μηχανισμός ελέγχου, ώστε να μη φτάνουν στα χρονολόγια των ειδήσεων των χρηστών (news feed) ανυπόστατα γεγονότα.

Υπό το πρίσμα αυτό, o διαδικτυακός «κολοσσός» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε, σύμφωνα με πληροφορίες από το logiosermis.net, ότι σκοπεύει να συνεργαστεί με διάφορους οργανισμούς, οι οποίοι θα έχουν ως μέλη την επιβεβαίωση των ειδήσεων (fact checking) που προβάλλονται μέσω της πλατφόρμας του Facebook.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «fact checking οργανισμοί θα αναγνωρίζουν την ψεύτικη είδηση και αυτομάτως θα μαρκάρεται ως ανυπόστατη, παραπέμποντας τους αναγνώστες σε ένα λινκ όπου θα τους εξηγεί για ποιο λόγο δεν μπορούν να την διαβάσουν».

Μέχρι εδώ, όλα φαίνονται ελπιδοφόρα κι ακούγονται τέλεια, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τι «σκουπίδι» κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο.

Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και τούτο γιατί οι επίδοξοι «προστάτες» της ποιοτικής ενημέρωσης στο Facebook, είναι εταιρείες, οι οποίες, δυστυχώς, κατέχουν «πτυχίο» στην κατασκευή της πραγματικότητας και δη στη διασπορά ψευδών ειδήσεων – τα λεγόμενα hoaxes.
fakenews
Στον κατάλογο των επίδοξων «υπερασπιστών» του Facebook φιγουράρουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εταιρείες όπως το Snopes, PolitiFact, Factcheck.org, ABC News, και το Associated Press. Αυτές, κατά τον Ζούκερμπεργκ, θα έχουν τον πρώτο λόγο στο να αποφασίζουν, εάν μια ανάρτηση που διαχέεται μέσω του γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης είναι αληθής ή ψευδής.
Πρωταγωνιστές «βουτηγμένοι» στη διαπλοκή

Στην κορυφή αυτού του εταιρικού «παλμαρέ» φιγουράρει το Factcheck.org: ο συγκεκριμένος ιστότοπος αναφέρεται στον οργανισμό Ιnternational Fact-Checking Network (IFCN), ο οποίος χρηματοδοτείται από τον διαβόητο δισεκατομμυριούχο, Τζορτζ Σόρος.
SOROS
Μάλιστα, το IFCN αναδεικνύεται σε ένα πολυπλόκαμο δίκτυο άσκησης επιρροής, καθώς στη λίστα των σημαντικότερων χρηματοδοτών του φιγουράρουν τόσο το Open Society του Σόρος, η Google, το Omidyar Network του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή του eBay, Πιέρ Ομίντιγιαρ, καθώς και το ίδρυμα που ανήκει στον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς και τη σύζυγό του, Μελίντα.
BILL GATES
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι Ομίντιγιαρ και Σόρος αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία», αφού στο παρελθόν έχουν ξανασυνεργαστεί.

Από την άλλη πλευρά, ο ιστότοπος Politifact, ο οποίος έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ, ελέγχει το ακριβές των αναρτήσεων που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Ωστόσο και ο ίδιος διαθέτει μια ολόκληρη ιστοσελίδα, η οποία παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις «ψευδείς» ειδήσεις που κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει.

Όσο για τον ιστότοπο Snopes, ο οποίος υποτίθεται ότι εξετάζει ενδελεχώς το αληθές των ειδήσεων με γνώμονα τη μηχανή αναζήτησης της Google, πρόκειται σίγουρα για μια απάτη ολκής. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ένα ανδρόγυνο από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ κουμαντάρει το site, χωρίς καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση.

Αφήσαμε για το τέλος το ABC News και το Associated Press, ένα δημοσιογραφικό δίκτυο και ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, τα οποία έχουν πολλάκις κατηγορηθεί για απίστευτες «γκάφες» και επιχείρηση προπαγάνδας σε ό,τι αφορά τη μετάδοση ψευδών αναρτήσεων ή «άκυρων» τηλεγραφημάτων αντίστοιχα.

Τελικά ποιος προστατεύει τι και από ποιον;

Ειλικρινά, από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως διάφορα περίεργα εταιρικά σχήματα, που έχουν κατηγορηθεί για «όργια» με τα hoaxes, επιχειρούν τώρα, με τις «ευλογίες» του προέδρου του Facebook να στήσουν ένα δίκτυο προστασίας των χρηστών από τις ψευδείς ειδήσεις.

Από μόνο του όλο αυτό συνιστά ένα οξύμωρο σχήμα: Είναι σα να βάζει κανείς τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι διάφοροι ψευτο-φιλάνθρωποι, όπως ο Σόρος, που αντιπροσωπεύουν το πιο σκοτεινό πρόσωπο της Νέας Τάξης Πραγμάτων, επιχειρούν τώρα να βάλουν «χέρι» στο Διαδίκτυο και δη στα social media.

Σε τελική ανάλυση, τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: Πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει κάποιος με όλα αυτά;
newsbomb
loading...