Αυτές οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα το 2016 έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο

754296-antikithira.jpg
Στην κορυφή των ανακαλύψεων του 2016 βρέθηκαν δυο ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Συγκεκριμένα, με βάση την κατάταξη που έκανε το αμερικανικό περιοδικό «Archaeology», στις δέκα σημαντικές ανακαλύψεις για το 2016, κατατάσσονται: Η ομαδική ταφή 80 δεσμωτών στο Φαληρικό Δέλτα και ο «Άνθρωπος» των Αντικυθήρων.

Την ομαδική ταφή έφεραν στο φως οι ανασκαφείς στη νεκρόπολη του Φαληρικού Δέλτα, στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σ. Νιάρχος.

Οι ταφέντες, 80 στον αριθμό, βρεθηκαν αλυσοδεμένοι στους καρπούς σε ομαδικό τάφο.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, οι πιο πρόσφατες οστεολογικές εξετάσεις διαπίστωσαν ότι η πλειονότητά τους είναι άνδρες μεταξύ 20 και 30 ετών (οι τέσσερις από αυτούς ακόμα πιο νέοι) και ότι όλοι σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο: με ένα μοιραίο χτύπημα στο κεφάλι.

Η ανακάλυψη δυο μικρών αγγείων θαμμένων μαζί τους οδήγησε στη χρονολόγηση της ταφής στα μέσα με τέλη του 7ου αι. π. Χ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνών, προϊσταμένη της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Στέλλα Χρυσουλάκη, πιθανότατα οι άνδρες αυτοί εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να αποκτήσουν την πολιτική πρωτοκαθεδρία.

Ο «Άνθρωπος» των Αντικυθήρων

Το καλοκαίρι του 2016 έγινε μια σημαντική ανακάλυψη στο ναυάγιο των Αντικυθήρων (65Πχ) το το μεγαλύτερο, πλουσιότερο και ίσως το πιο διάσημο αρχαίο ναυάγιο του κόσμου.

Στο ναύαγιο εντοπίστηκε ένα ανθρώπινος σκελετός. Τα υπολείμματα, που περιλαμβάνουν τμήμα κρανίου, γνάθου, δόντια, μακρά και μικρότερα οστά χεριών και ποδιών, υποδηλώνουν ότι πιθανότατα ανήκε σε νεαρό άνδρα.

Όστα από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα είχαν ήδη εντοπιστεί στο ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900-1901 και 1976, αλλά η νέα ανακάλυψη ανθρώπινων υπολειμμάτων είναι η πρώτη μετά από 40 χρόνια, εποχή που η ανάλυση του DNA είναι εφικτή.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ειδικό στο αρχαίο DNA, Hannes Schroeder, η ανακάλυψη παρέχει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εξεταστεί το γενετικό υλικό ενός αρχαίου ναυτικού. «Ανθρώπινα υπολείμματα από αρχαία ναυάγια είναι εξαιρετικά σπάνια», δηλώνει ο ίδιος, σύμφωνα με το «Archaeology». «Η ανάλυση DNA μπορεί δυνητικά να μας δώσει συναρπαστικές νέες πληροφορίες για τη γενετική καταγωγή του πληρώματος και τη γεωγραφική του προέλευση», προσθέτει.
loading...