Μαργαρίνη ή βούτυρο;

Μια ακόμη μελέτη συνηγορεί υπέρ της μαργαρίνης στο δίλημμα "μαργαρίνη ή βούτυρο;" Δείτε μικρές και απλές αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή για να διατηρούμε την υγεία της καρδιάς μας

Μια πρόσφατη σημαντική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καταλήγει στο ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται στατιστικά σημαντικά όταν τα κορεσμένα λιπαρά αντικατασταθούν με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, σύνθετους υδατάνθρακες ή με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Χαρακτηριστικά τα τρόφιμα όπως η μπριζόλα, η σοκολάτα, τα σκληρά τυριά, το πλήρες γάλα και το αγελαδινό βούτυρο είναι πλούσια σε κορεσμένα που είναι κακά για την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες βρήκαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη των κορεσμένων που υπάρχουν στα συγκεκριμένα τρόφιμα αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αντικαθιστώντας ακόμα και το 1% της πρόσληψης κορεσμένων μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 4-8%.

Πώς μετατρέπουμε, λοιπόν, τα επιστημονικά δεδομένα σε απλές καθημερινές λύσεις; Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να αντικαταστήσετε:

-τις μπριζόλες και τα κόκκινα κρέατα με πουλερικά και λιπαρά ψάρια

-τα σκληρά τυριά με τυριά όπως μυζήθρα και ανθότυρο, ακόμα και τα τυριά που έχουν την επιγραφή ότι είναι μειωμένα σε λιπαρά .

-το πλήρες γάλα με ημιάπαχο.

-το αγελαδινό βούτυρο με τις μαλακές μαργαρίνες τύπου βιταμ.

-τα έτοιμα βιομηχανοποιημένα σνακ (κρουασάν, μπισκότα) με ένα φρούτο.

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί ασπίδα για την υγεία της καρδιάς μας. Από σήμερα λοιπόν προσπαθήστε να αντικαθιστάτε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά με τρόφιμα που είναι φτωχά ή ελεύθερα αυτών και είναι εξίσου νόστιμα. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αν επιλέγετε φυτικά τρόφιμα αντί των αντίστοιχων ζωικών. Να θυμάστε πάντα, μικρές και απλές αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας!



Μαρία-Ραφαηλία Θεοδώρου
loading...