Πώς να φτιάξετε ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ (Παραδοσιακή Συνταγή)

Πώς να φτιάξετε ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ (Παραδοσιακή Συνταγή)
Χριστόψωμο λέγεται το ψωμι που οι Ελληνίδες νοικοκυρές φτιάχνουν 2-3 ημέρες πριν τα Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή γιορτή ο στολισμός του είναι πλούσιος με λογής-λογής κεντήματα.

Αυτά τα σχήματα συμβολίζουν τον καημό και το όνειρο της ελληνικής αγροτιάς.

Ένα κεφαλαίο Β συμβολίζει το ζυγό του αλετριού . Στο
άλλο μισό της επιφάνειας του Χριστόψωμου με «σωρό» ζύμης παρίσταται η «στοίβα» (οι θημωνιές), πλαισιωμένη με φύλλα αμπέλου και ελιάς, η προσδοκία, το όνειρο για το καλοκαίρι που θα έρθει.

Επίσης πολλές φορές απεικονίζεται και το σπίτι στο οποίο και θα έρθει η ευτυχία της χρονιάς μια ιδιαίτερη σημασία που τονίζεται και στα κάλαντα:

«Σ΄ αυτό το σπίτι πού ΄ρθαμε πέτρα να μη ραΐσει

κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρονιά να ζήσει»

Αυτό το ψωμί αφιερώνει η ελληνική οικογένεια στη Γέννηση του Χριστού’
300 γρ αλεύρι σκληρό 1 φακελάκι μαγιά ξηρή ½ κουταλάκι ζάχαρη Χυμός και ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι 1 κουταλάκι αλάτι 3 κουταλάκια γλυκάνισο ½ κουταλάκι κανέλα τριμμένη 1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο 1 γεμάτη κουταλιά μέλι
Για το στόλισμα: 5-6 κουταλιές αλεύρι Λίγο αλάτι Λίγο νερό Καρύδια – Γαρύφαλλα
Ανακατεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό, την αφήνουμε σκεπασμένη για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
Διαλύουμε το μέλι μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το γλυκάνισο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα, προσθέτουμε αυτό το μίγμα στο μίγμα της μαγιάς και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού και λίγο χλιαρό νερό (μισό φλυτζάνι περίπου) μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
Βρέχουμε μια λαδόκολλα, την στύβουμε και την απλώνουμε σε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα, απλώνουμε επάνω το ζυμαράκι μας, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος με το έξτρα αλεύρι, το αλάτι και λίγο νεράκι φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι που το χωρίζουμε σε ίσα μέρη και με αυτό δημιουργούμε ένα σταυρό πάνω στο ψωμάκι μας.
Στολίζουμε με τα καρύδια και τα γαρύφαλλα και αφήνουμε το ψωμί σκεπασμένο, σε ζεστό σημείο, για 1 1/2 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε στους 190ο για 35-40 λεπτά.
Το κόβουμε ανήμερα τα Χριστούγεννα και το απολαμβάνουμε στο γιορτινό τραπέζι!
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1478006445464-0'); });
300 γρ αλεύρι σκληρό 1 φακελάκι μαγιά ξηρή ½ κουταλάκι ζάχαρη Χυμός και ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι 1 κουταλάκι αλάτι 3 κουταλάκια γλυκάνισο ½ κουταλάκι κανέλα τριμμένη 1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο 1 γεμάτη κουταλιά μέλι
Για το στόλισμα: 5-6 κουταλιές αλεύρι Λίγο αλάτι Λίγο νερό Καρύδια – Γαρύφαλλα
Ανακατεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό, την αφήνουμε σκεπασμένη για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
Διαλύουμε το μέλι μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το γλυκάνισο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα, προσθέτουμε αυτό το μίγμα στο μίγμα της μαγιάς και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού και λίγο χλιαρό νερό (μισό φλυτζάνι περίπου) μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
Βρέχουμε μια λαδόκολλα, την στύβουμε και την απλώνουμε σε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα, απλώνουμε επάνω το ζυμαράκι μας, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος με το έξτρα αλεύρι, το αλάτι και λίγο νεράκι φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι που το χωρίζουμε σε ίσα μέρη και με αυτό δημιουργούμε ένα σταυρό πάνω στο ψωμάκι μας.
Στολίζουμε με τα καρύδια και τα γαρύφαλλα και αφήνουμε το ψωμί σκεπασμένο, σε ζεστό σημείο, για 1 1/2 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε στους 190ο για 35-40 λεπτά.
Το κόβουμε ανήμερα τα Χριστούγεννα και το απολαμβάνουμε στο γιορτινό τραπέζι!

Related Posts:

  • Κουραμπιέδες με σοκολάτα Υλικά 500γρ μαργαρίνη 1 φλιτζάνι ζάχαρη ½ φλιτζάνι κονιάκ 1 αυγό 200γρ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα και χονδροσπασμένα 1 φλιτζάνι κακάο Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη ζύμη Λίγο ανθόν… Read More
  • Μαργαρίνη ή βούτυρο; Μια ακόμη μελέτη συνηγορεί υπέρ της μαργαρίνης στο δίλημμα "μαργαρίνη ή βούτυρο;" Δείτε μικρές και απλές αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή για να διατηρούμε την υγεία της καρδιάς μας Μια πρόσφατη σημαντική μ… Read More
  • Εννιά κανόνες για να κάνετε τα τέλεια μελομακάρονα Γιατί Χριστούγεννα χωρίς μελοκάρονα και κουραμπιέδες δεν γίνεται! Πάντα με το χαρακτηριστικό τους άρωμα και την μελένια γεύση τους που μαζί με την μυρωδιά του ελληνικού καφέ μου φέρνουν τις πιο γλυκές αναμνήσεις. Τα μελ… Read More
  • Σουβλάκια πατάτας με σάλτσα μουστάρδας! Υλικά Συνταγής 1 κιλό ολόκληρες μικρές πατάτες με τη φλούδα τους 1 φλ. ελαιόλαδο 1/2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο 1/2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη 6 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 κ.σ. μουστάρδα 1/4 φλ. … Read More
  • Δεν θα αγοράσετε ποτέ ξανά μανταρίνια. Φυτέψτε τα σε μια γλάστρα και θα έχετε πάντα εκατοντάδες από αυτά! Το εκπληκτικό άρωμα και η ειδική εξαίσια γεύση του μανταρινιού το κάνουν ένα από τα πιο δημοφιλή και νόστιμα εσπεριδοειδή. Παρά την απίστευτα νόστιμη γεύση του, το μανταρίνι προσφέρει ταυτόχρονα διάφορα οφέλη για την … Read More
loading...